Zoete aardappel chocoladecake

Toen mijn dochter Juke een Herfst recept moest kiezen voor in de schoolkrant wist ze meteen dat het haar vaders Sweet potato chocolate cake moest worden. Deze cake heeft Daan leren maken tijdens een studie periode in Boston. Daar is het nu zo mooi met al die oranje bladeren….dat is ook de kleur van deze zoete aardappels. En het klinkt misschien gek, zoete aardappel in een cake, maar samen met de chocola, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gemberpoeder krijg je een smeuïge mix van Herfst en Sinterklaas in één.

IngrediËnten

  • 120 gr Pure chocola

  • 375gr bloem

  • 300gr suiker

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 2 theelepels baksoda

  • 2 theelepels kaneel

  • 1/2 theelepel gemberpoeder

  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder

  • 1/4 theelepel nootmuskaat

  • 1 theelepel zout

  • 400 gr zoete aardappel

  • 350ml zonnebloemolie

  • 4 eieren

stappen

  • Breng de zoete aardappel aan de kook in een pannetje met water voor ongeveer 20min. ze zijn gaar als je er met een vork makkelijk in kan prikken
  • Vet ondertussen een cakevorm in met boter en besprenkel deze licht met bloem
  • Smelt de chocola in een schaaltje au bain Marie
  • Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Zet de oven vast aan op 180 graden.
  • Pel de zoete aardappel en mix/prak deze samen met de olie in een grote kom. Voeg daar vervolgens 1 voor 1 de eieren aan toe en mix goed door.
  • Voeg alle droge ingrediënten aan de aardappel mix toe en roer tot een mooi mengsel
  • Doe 1/3 van het beslag in een andere kom en mix hier de gesmolten chocola doorheen.
  • Doe de mengsels om en om in de cakevorm. Bak in de oven op 180 graden voor 60min – de top moet droog zijn en aanvoelen als een kussentje. Laat 15min staan, haal tenslotte uit de cakevorm – afkoelen en smullen maar.