Pizza

Vrijdagavond is bij ons pizza avond. Dit recept is heel simpel en snel. Het deeg kun je van tevoren maken, dat moet even rijzen. Onze favoriete topping is ‘caprese’: buffelmozzarella, kerstomaatjes en verse basilicum. Je kunt eindeloos variëren, maar doe er niet teveel op, maximaal 3 toppings per pizza…..less is more (;

Ingrediënten voor het deeg

  • 7 g gedroogde gist

  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker

  • 500 g bloem type 00

  • 1 theelepel zout

  • 2 eetlepels olijfolie

Ingrediënten voor de topping

  • 1 blik pruimtomaten (400 g)

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 eetlepel gedroogde oregano

  • 1 theelepel zout

  • 1/2 theelepel cayennepeper

  • 3 toppings naar keuze

Stappen

  • Los de gist en de suiker op in 250 ml warm water en laat dit 5-10 minuten rusten.
  • Meng de bloem en het zout door elkaar in een kom. Roer met een vork het gistmengsel erdoor. Voeg tot slot de olie toe en meng alles tot een zacht deeg.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad totdat het soepel en elastisch is. Voeg wat extra bloem toe als het deeg aan je handen blijft plakken.
  • Leg het deeg in een kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het 30 minuten tot 1 uur rijzen op een warme plaats (het deeg verdubbeld in volume). Verwarm ondertussen de oven op 250 ℃.
  • Pureer de tomaten met de olie, oregano, zout en cayennepeper. Bereid de toppings voor en zet 4 bakplaten met bakpapier klaar.
  • Verdeel het gerezen deeg in 4 porties. Rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit. Het deeg moet mooi dun zijn. Leg de pizzabodems op de bakplaten.
  • Schep in het midden van elke bodem een soeplepel tomatensaus en spreid de saus goed uit. Laat 1 cm van de randen vrij voor de korst.
    Verdeel de gekozen toppings over de pizza’s.
  • Bak de pizza’s in 10-15 minuten in de oven totdat de bodem gaar en goudbruin is. Je kunt ook een pizzaoven buiten gebruiken of een pizzasteen op de bbq. Buon appetito!