Focaccia

Dit brood leerden wij in Italië te bakken. We kregen het recept van een echte Italiaanse chef. Het is een heel eenvoudig recept en kinderen kunnen dit heel goed zelfstandig maken. Het deeg moet lang en goed gekneed worden, je krijgt er hele sterke handen en armen van! De toppings kun je zelf kiezen. Wij maakten het met tomaatjes en rozemarijn, maar probeer het ook maar eens met je favoriete olijven. Succes verzekerd!

Ingrediënten

  • 300 g fijne bloem (type 0 of 00)

  • een brokje verse gist (10 g)

  • olijfolie

  • zeezout

  • 1 glas (200 ml) lauwwarm water

  • schaaltje cherry tomaatjes, gehalveerd

  • takje verse rozemarijn

Stappen

  • Kneed de bloem, de gist, 1 eetlepel olijfolie en 200 ml lauwwarm water in 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg als laatste een snufje zout toe.
  • Vorm een bal van het deeg en laat het in een afgedekte kom op een warme plaats ongeveer 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225℃ (pizzastand). Klop een paar keer op het deeg en druk het op bakpapier uit tot een plat brood.
  • Maak met je vingers wat kuiltjes in het deeg. Leg de gehalveerde cherrytomaatjes of kleine takjes verse rozemarijn in de kuiltjes.
  • Sprenkel olijfolie en zeezout over de focaccia en laat het brood nog 10 minuten rijzen.
  • Bak het brood in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Neem het brood uit de oven en laat het nog 10 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt. Smullen maar!